Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 9 oktober 2019

Wim van der Does (1957-2019)

In Memoriam: Wim van der Does.

Zaterdag 5 oktober 2019 is D66-raadslid Wim van der Does (62) overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Van 1998 tot 2003 was hij fractievoorzitter en raadslid in de gemeente Heerjansdam. Na de samenvoeging van Heerjansdam en Zwijndrecht heeft hij eerst plaatsgenomen in de Dorpsraad van Heerjansdam. In 2010 werd Wim raadslid van de gemeente Zwijndrecht en was hij van 2013 tot 2018 fractievoorzitter.

Wim was zeer betrokken bij de Heerjansdamse en Zwijndrechtse samenleving. Hij was een raadslid met kennis van zaken, iemand die geen blad voor de mond nam en een man die achter zijn persoonlijke mening en het standpunt van zijn partij stond. Gemotiveerd en krachtig was Wim altijd op zoek naar kennis en informatie. In de raad was Wim een stevige persoonlijkheid, die over alle onderwerpen – of het nu ging om een nieuw te bouwen zwembad of rangeerterrein Kijfhoek – een gedegen mening had. Maar Wim was ook altijd bereid om iemand bij te praten.

Zijn hart lag niet alleen bij de politiek. Ook buiten de gemeenteraad heeft Wim veel voor het verenigingsleven en de samenleving betekend. Sinds eind jaren ’80 was hij vrijwilliger in verschillende functies bij voetbalvereniging Heerjansdam. Ook was hij als verkeersbegeleider betrokken bij diverse evenementen in Heerjansdam (Halloween, Avondvierdaagse, lampionoptocht). In 1994 richtte hij Stichting Jeugdopvang Heerjansdam mede op, waar hij enkele jaren bestuurslid was. De stichting zorgde voor de opvang van de jeugd in schoolvakanties en op zaterdagavonden. Na zijn bestuursperiode bleef hij als vrijwilliger aan de stichting verbonden.

Op 26 maart 2019, toen Wim reeds ziek was, ontving hij uit handen van toenmalig burgemeester Robert Strijk een Koninklijke Onderscheiding en werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het gemeentebestuur van Zwijndrecht, en de fractie van D66 in het bijzonder, verliest in Wim een markant en betrokken mens en een gedreven volksvertegenwoordiger.

In de raadsvergadering van dinsdag 15 oktober 2019 zal worden stilgestaan bij zijn overlijden.